Pstrąg

Pstrąg to ryba, która posiada atrakcyjne walory smakowe oraz bardzo wartościowe składniki odżywcze. Chude i różowe mięso pstrąga dostarcza ludzkiemu organizmowi duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy te chronią układ nerwowy oraz serce poprzez obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Chcąc zaspokoić potrzeby organizmu należy spożywać dwie porcje pstrąga tygodniowo. 

 

W polskiej kuchni pstrąg ceniony jest od wielu lat. Najpopularniejszym sposobem na przygotowanie tej ryby jest smażenie na tłuszczu. Pstrąg idealnie komponuje się z dodatkiem natki pietruszki oraz cytryny. Inną formą przyrządzenia dania jest upieczenie ryby z dodatkiem świeżych ziół. 

 

Zapraszamy do odwiedzenia Oberży Zakapior w Polańczyku, która serwuje wyśmienitego pstrąga smażonego i zapiekanego w śmietanie.

Rates
Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarskiego programy współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej
Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Podkarpackiego