Kisełycia

Kolejnym prostym, smacznym i popularnym daniem pochodzącym z regionu Bieszczadów jest kisełycia. 

 

Kisełycia uważana jest za bieszczadzką alternatywę żurku, którą przygotowuje się na zakwasie z kapusty kiszonej oraz mąki owsianej. Jak odpowiednio przygotować taką zupę?

Składniki: wywar z kości wołowych, 1 litr kwasu z kiszonej kapusty, kilka suszonych grzybów ugotowanych i posiekanych.

Wykonanie: kwas z kapusty należy wlać do wywaru z kości, następnie dolać wywar z grzybami i zagotować. Przyprawić dla smaku solą i pieprzem. Wymieszać śmietanę z mąką i ponownie wszystko zagotować. Na koniec podawać z gotowanymi ziemniakami, jajkiem lub kaszą.

Zupa ta sprawia niewzykłe uczucie sytości, a jej aksamitny smak z pewnością zachwyci każdego smakosza kuchni regionalnej! 

 

Serdecznie zapraszamy do spróbowania tej wyjątkowej zupy w obiekcie Karczma w Młynie w Ustrzykach Dolnych.

Rates
Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarskiego programy współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej
Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Podkarpackiego