Hreczanyki

Hreczanyki to kotlety z kaszy, które wskrzeszą niejednego turystę wędrującego po bieszczadzkich szlakach. 

 

Nazwa kotletów pochodzi od słowa gryka, inaczej hreczka. Być może nasuwa się nam pytanie jak je przygotować?

Oto bardzo prosty i smaczny przepis:

Składniki: 25 dag kaszy gryczanej, 2 jajka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 30 dag mięsa mielonego, 1 łyżka tłuszczu, 2 łyżki siekanej zieleniny, sól, pieprz, bułka tarta oraz olej.

Wykonanie: kaszę ugotować, następnie zmielić ją w maszynce z mięsem, wymieszać z jajkami, zieleniną, czosnkiem oraz wcześniej podsmażoną cebulą. Całość należy dokładnie wymieszać oraz uformować małe kotleciki, obtaczając w bułce tartej, na koniec kładąc je na rozgrzany olej. 

Kotlety te najlepiej smakują od razu po przygotowaniu, gdy polane są aromatycznym sosem grzybowym oraz podane w towarzystwie ziemniaków i surówki.

 

Karczma w Młynie w swoim menu posiada Hryczanyki Młynarza, które koniecznie polecamy spróbować!

Rates
Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarskiego programy współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej
Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Podkarpackiego