Nazwa kotletów pochodzi od słowa gryka, inaczej hreczka. Być może nasuwa się nam pytanie jak je przygotować?
Oto bardzo prosty i smaczny przepis:
Składniki: 25 dag kaszy gryczanej, 2 jajka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 30 dag mięsa mielonego, 1 łyżka tłuszczu, 2 łyżki siekanej zieleniny, sól, pieprz, bułka tarta oraz olej.
Wykonanie: kaszę ugotować, następnie zmielić ją w maszynce z mięsem, wymieszać z jajkami, zieleniną, czosnkiem oraz wcześniej podsmażoną cebulą. Całość należy dokładnie wymieszać oraz uformować małe kotleciki, obtaczając w bułce tartej, na koniec kładąc je na rozgrzany olej.
Kotlety te najlepiej smakują od razu po przygotowaniu, gdy polane są aromatycznym sosem grzybowym oraz podane w towarzystwie ziemniaków i surówki.
Karczma w Młynie w swoim menu posiada Hryczanyki Młynarza, które koniecznie polecamy spróbować!