Fuczki

Fuczki to danie prosto z serca Bieszczadów!

 

Przygotowuje się je na wzór placków ziemniaczanych, jednak wyjątkowym składnikiem jest tutaj kiszona kapusta. Kapusta ta powinna być naturalnie kiszona oraz pochodzić z możliwie jak najlepszego źródła. Najpierw należy  mocno odcedzić, a następnie posiekać i wymieszać z ciastem naleśnikowym. Składniki ciasta są bardzo podstawowe: jajka, mąka i mleko (można zastąpić je wodą jak robiło się to w biedniejszych łemkowskich chyżach). Fuczki najczęściej podawane są z wiejską śmietaną.

 

Chcąc poznać prawdziwy smak tego dania zapraszamy do Karczmy Jadło Karpackie w Sanoku.

Rates
Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarskiego programy współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej
Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Podkarpackiego