Dziczyzna

Dawniej dziczyzna gościła na polskich stołach głównie w okresie polowań, czyli podczas jesieni oraz zimy. Obecnie mięso dzikiej zwierzyny jest dużym rarytasem!

Szlachetne mięso z jelenia posiada niską zawartość tłuszczu, a także w stosunku do mięsa zwięrząt hodowlanych- jest nieskażone chemią. Dzięki tym cechom dziczyzna nie truje oraz nie uczula organizmu człowieka. Mięso to zawiera również duże ilości żelaza i witamin z grupy B. Dziczyzna polecana jest osobom stosującym dietę odchudzającą, pomaga w usuwaniu substancji rakotwórczych z organizmu oraz wzmacnia jego funkcje odpornościowe.

Jelenina odznacza się intensywnie czerwonym kolorem przypominającym buraka, specyficznym zapachem bez oznak stęchlizny i wyraźnie sprężystą strukturą.

 

Restauracja Zamkowa w Krasiczynie oferuje przepszyną potrawę uznaną przez Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki- Udziec z jelenia z owocami leśnymi i blinem z kaszy gryczanej. 

Rates
Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarskiego programy współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej
Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Podkarpackiego