Bryndza kozia

Podkarpackie słynie z produkcji serów kozich i owczych. Najsłynniejszym z nich jest bryndza kozia wytwarzana w Beskidzie Niskim, według tej samej metody od XV wieku!

Charakterystyczny smak bryndzy wynika ze specyfikacji podkarpackich łąk i pastwisk, na których gospodaruje się dziś tylko metodami ekologicznymi. Ser podpuszczkowy przygotowywany jest z ekologicznego mleka koziego. Mocny i wyrazisty smak produktu z pewnością zadowoli każdego smakosza. Bryndza kozia świetnie komponuje się z pieczywem pełnoziarnistym oraz, co ciekawe- nawet z gruszkami!

 

Bryndzę kozią można skosztować w Rodzinnym Gospodarstwie Ekologicznym "FIGA" u Państwa Maziejuków w Mszanie.

fot. Zygmunt Novak

Rates
Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarskiego programy współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej
Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Podkarpackiego