To miejsce łączące w sobie dwie funkcje. Pierwsza, z racji skali zdaje się dominować: ekspozycja urządzeń znajdująca się w budynku dawnego młyna parowego. W efektownej przybudówce do tego gmachu kryje się miejsce oferujące dania kuchni regionalnej, w dużym stopniu oparte o motyw przewodni Muzeum – na mące.
Oprócz klasycznych makaronów czy naleśników na słodko i ostro zjemy tu tradycyjne proziaki, knysze z ziemniakami i serem białym, podawane z sosem czosnkowym i żurawiną oraz klusz – kluseczki ziemniaczane z sosem pieczarkowym lub gulaszem. Na smakoszy czekają hryczanyki (smażone kotleciki z kaszy gryczanej wymieszanej z mięsem mielonym) w sosie pieczarkowym.
Rewelacją jest klepak – danie o XVI-wiecznym rodowodzie, czyli kluseczki z płatków owsianych, posypane białym serem i skwarkami. Rewelacyjny jest żur karpacki/kysełycia, tu serwowany jest z jajkiem i kiełbasą oraz skwarkami ze słoninki. W lokalu organizowane są liczne koncerty i imprezy artystyczne. Od 2015 r. impreza „Święto chleba – od ziarenka do bochenka”, do tej pory organizowana w Dźwiniaczu Dolnym. Towarzyszy jej kilkukrotny wypiek chleba karpackiego na liściu chrzanu i kapusty, a także pokaz formowania pieczywa ozdobnego.
Dane teleadresowe: 38-700 Ustrzyki Dolne, ul. Fabryczna 12
Telefon: +48 13 461 13 12
Email: info@mlynbieszczady.pl