Karczma Solina zlokalizowana przy głównej drodze, w pobliżu największej zapory wodnej w Polsce znana jest z pysznego regionalnego jedzenia!
Bieszczadzki klimat, urokliwe widoki rozpościerające się prosto tarasu karczmy oraz przyjacielska atmosfera- to argumenty, które nie muszą przekonywać. Tutaj każdy turysta znajdzie coś dla siebie.
Lokalizacja obiektu w samym sercu gór uwarunkowała zainteresowanie szefa kuchni dziczyzną i kuchnią kresową. Stąd obecność w menu schabu z jelenia na boczku, blinów ziemniaczanych z gulaszem z dziczyzny i kwaśną śmietaną. Do bardziej klasycznej kuchni należy barszcz czerwony z krokietem i żurek w chlebie, czy dania główne takie jak: kotlet schabowy z kostką po polsku w kapuście zasmażanej, chwalona golonka pieczona w sosie warzywnym, żeberka Jędruli w sosie własnym, pieczeń wieprzowa w sosie czarnoleskim czy gicz jagnięca z buraczkami zasmażanymi i pieczeń cielęca w sosie kurkowym. Oryginalnością smaku niewątpliwie wyróżnia się pieczona pierś gęsi w sosie różanym na zasmażanej czerwonej kapuście. A na koniec polecamy spróbować pieczone na miejscu ciast, wina sprowadzanego są z małych, rodzinnych winiarni.
Dane teleadresowe: 38-612 Solina, Solina 38A
Telefon: +48 603 552 553
Email: karczmasolina@gmail.com