We wnętrzu mieszczańskiej, przyrynkowej kamienicy odtworzono klimat dawnej gospody, gdzie mieści się Karczma Jadło Karpackie.
Warto zjeść tutaj fuczki, hreczanyki, stolniki czy zalewajkę.
Będąc w Karczmie Jadło Karpackie warto zamówić zupę zalewajkę na maślance z dużą ilością kminku. W menu znajdziemy również ukraińską czanachę (zupę z kilku rodzajów fasoli z dodatkiem mięsa wieprzowego), barszcz z uszkami mięsnymi, żurek z jajkiem, kiełbasą i chlebem, flaczki czy sezonowy chłodnik z czosnku niedźwiedziego na regionalnej maślance z jajkiem.
Na drugie danie warto zamówić: fuczki (ciasto naleśnikowe wymieszane z kapustą i smażone jak racuchy na patelni) ze śmietaną, hreczanyki (w kształcie kotletów mielonych z kaszy gryczanej zmieszanej z mielonym mięsem wieprzowym z dodatkiem czosnku) z sosem pieczarkowym, stolniki (gołąbki nadziewane farszem z tartych ziemniaków, opiekane w piekarniku) ze smażoną cebulką. Pierogi z mąki razowej orkiszowej z farszem: jak na ruskie, z kapusty, z mięsem lub z kaszą gryczaną, zawsze ze skwarkami. Z oryginalnych dań polecamy: fasolę po żydowsku, czyli fasola „Jaś” gotowana z czosnkiem i podawana z zieloną pietruszką, polana masłem. Wieloletnią tradycję mają również Gołąbki Bieszczadzkie z poszatkowanej białej kapusty wymieszanej z mielonym mięsem wieprzowym, uformowane w kształcie zrazów i podawane z sosem pomidorowym.
Dane teleadresowe: 38-500 Sanok, ul. Rynek 12
Telefon: +48 13 464 67 00
Email: karczmasanok@wp.pl