Sanok Karczma Jadło Karpackie

Sanok / Sanok Karczma Jadło Karpackie
  • obiad
  • kolacja
  • śniadanie
  • deser

We wnętrzu mieszczańskiej, przyrynkowej kamienicy odtworzono klimat dawnej gospody, gdzie mieści się Karczma Jadło Karpackie.

Warto zjeść tutaj fuczki, hreczanyki, stolniki czy zalewajkę.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Będąc w Karczmie Jadło Karpackie warto zamówić zupę zalewajkę na maślance z dużą ilością kminku. W menu znajdziemy również ukraińską czanachę (zupę z kilku rodzajów fasoli z dodatkiem mięsa wieprzowego), barszcz z uszkami mięsnymi, żurek z jajkiem, kiełbasą i chlebem, flaczki czy sezonowy chłodnik z czosnku niedźwiedziego na regionalnej maślance z jajkiem.

Na drugie danie warto zamówić: fuczki (ciasto naleśnikowe wymieszane z kapustą i smażone jak racuchy na patelni) ze śmietaną, hreczanyki (w kształcie kotletów mielonych z kaszy gryczanej zmieszanej z mielonym mięsem wieprzowym z dodatkiem czosnku) z sosem pieczarkowym, stolniki (gołąbki nadziewane farszem z tartych ziemniaków, opiekane w piekarniku) ze smażoną cebulką. Pierogi z mąki razowej orkiszowej z farszem: jak na ruskie, z kapusty, z mięsem lub z kaszą gryczaną, zawsze ze skwarkami. Z oryginalnych dań polecamy: fasolę po żydowsku, czyli fasola „Jaś” gotowana z czosnkiem i podawana z zieloną pietruszką, polana masłem. Wieloletnią tradycję mają również Gołąbki Bieszczadzkie z poszatkowanej białej kapusty wymieszanej z mielonym mięsem wieprzowym, uformowane w kształcie zrazów i podawane z sosem pomidorowym.

Dane teleadresowe: 38-500 Sanok, ul. Rynek 12

Telefon: +48 13 464 67 00

Email: karczmasanok@wp.pl

Facebook

Strona internetowa

Okoliczne atrakcje

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarskiego programy współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej
Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Podkarpackiego