Karczmie mieści się w drewnianym domu usytuowanym na osiedlu Drabinianka, którego historia sięga początku ubiegłego wieku. W pierwszym dziesięcioleciu XX w. służył Kancelarii Gminy, o czym świadczy miedziana, pokryta patyną tabliczka z 1906 r. Pod koniec lat 40. XX w. mieściła się w nim szkoła, a przez pewien czas był on rodzinnym domem Franciszki i Mieczysława Wacławów. Wyremontowany kilkanaście lat temu, ma na zewnątrz charakterystyczne zielone okiennice z kwiecistym motywem, a w środku na sali drewniane ławy, krzesła i prostokątne, solidne stoły.
Wychowała się tutaj właścicielka; kuchnia jej dziadków dała więc początek i była inspiracją dla menu karczmy. Postawiono w niej na proste, domowe potrawy, które wszyscy znają. Teresa Ferenc, szefowa kuchni, która pracuje tu od początku, czuwa i pilnuje, aby każde wydawane danie miało zapamiętany przez nas „smak dzieciństwa”. I taki też mają; przygotowywane ze świeżych, dobrych jakościowo produktów, smakują wybornie. Karczma to miejsce, gdzie królują smaki regionalnej kuchni domowej. Zjemy tu tradycyjne domowe posiłki: żurek z jajkiem i kiełbasą, rosół z domowym makaronem, pierogi ruskie, pierogi ze słodką kapustą i serem, pierogi z kapustą i pieczarkami, pierogi z jabłkiem i cynamonem, pierogi z mięsem, schabowy z kością na kapuście czy gulasz z kluskami. Krokiety z kapustą kiszoną i grzybami, są pełne świetnie doprawionego farszu i zawinięte w - rzadko spotykany - cienki naleśnik. Ale absolutnym majstersztykiem są placki ziemniaczane z gulaszem; chrupiące, z kartofelkowymi „wąsami”. Z kolei w porze śniadania można tu zamówić np. jajecznicę na maśle czy na kiełbasie, albo jajka sadzone na boczku, omlet z dżemem lub z pieczarkami.
Dane teleadresowe: 35-312 Rzeszów, ul. Strażacka 7
Telefon:+48 17 857 20 30
Email: lipowa11@op.pl