Restauracja położona w centrum Przemyśla, tuż obok wejścia do Muzeum Dzwonów i Fajek nieustannie przyciąga miłośników dobrego jedzenia. Właścicielem i jednocześnie szefem kuchni jest Maciej Łabuński, który w karcie umieścił szereg dań regionalnych, w nieco nowoczesnym stylu. Serwowane dania oparte są o zasady zdrowego żywienia z uwzględnieniem sezonowości produktów, z których kucharze potrafią codziennie ugotować coś innego.
Wiele serwowanych potraw swój niepowtarzalny smak zawdzięcza m.in. owocowi derenia pochodzącego z Gospodarstwa Rolnego Ryś Podkarpacki. Znajdziemy go m.in. w daniach takich jak: pierś z kaczki z pieca na wytrawnym winie czerwonym, podawanej z babką ziemniaczaną; w Burgerze po Przemysku, którego tworzy proziak z wołowiną, burakiem karmelizowanym, kiszonym ogórkiem, konfiturą cebulową, sałatą i chrzanem. Do młodego pokolenia szef kuchni chce dotrzeć właśnie przy pomocy takich burgerów: Przemyskiemu towarzyszy Burger Bieszczadzki, w którym do wołowiny dodano także fuczki. Te bieszczadzkie placuszki z kiszonej kapusty są także oddzielnym daniem, uzupełnionym o gęstą, wiejską śmietanę.
Ta regionalność restauracji wyraża się m.in. w serwowanych proziakach, kresowych gołąbkach, lokalnym winie z Przeworskie Winnice, a także „dereniadzie” według własnej receptury, w której oczywiście króluje znany „podkarpacki owoc” krzewu derenia.
„Boski drań” to piwo pszeniczne z dodatkiem soku z derenia wytworzone w 2018 r. przez Browar Rzemieślniczy Lasowiak. Miało ono swoją premierę w Restauracji BOSKO w Przemyślu, a powstało we współpracy z Gospodarstwem Ryś Podkarpacki, członkiem Klastra Podkarpackie Smaki.
Dane teleadresowe: 37-700 Przemyśl, ul. Władycze 1
Telefon: +48 574 433 858
Email: info@restauracjabosko.pl