Pierogi ruskie

Typ dania: obiad

Pierogi serem i ziemniakami podawane często ze skwarkami.

Rates
Image

Niezbędne składniki

  • Ciasto:
  • 60 dag mąki
  • 1 jajo
  • 1 szklanka wody
  • Farsz:
  • 1.2 kg ziemniaków
  • 30 dag białego sera
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 10 dag boczku
  • sól
  • pieprz ziołowy biała
  • pieczarki.

Przygotowanie

45 min

Ugotować ziemniaki. Gorące zemleć i wystudzić. Do ziemniaków dodać pokrojoną w kostkę, zrumienioną cebulę, pokruszony widelcem ser, przyprawy – dokładnie połączyć. Z przesianej mąki, jaj i letniej wody zarobić luźne ciasto. Gdy nadzienie jest gotowe, ciasto rozwałkować i wykroić krążki. Nakładać nadzienie, zlepiając dobrze brzegi. Zlepione pierogi układać na posypanej mąką desce. Pokroić boczek w kosteczkę i podsmażyć. Pierogi gotować we wrzącej osolonej wodzie w jednej warstwie. Po ugotowaniu przelać zimną wodą. Podawać polane wytopionym boczkiem.

Image

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean euismod bibendum laoreet. Proin gravida dolor.

Image
Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarskiego programy współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej
Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Podkarpackiego