Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean euismod bibendum laoreet. Proin gravida dolor.
Pierogi razowe z kapustą
Wykonanie: kapustę pokroić w ćwiartki lub w ósemki, sparzyć tak, aby była średniej miękkości i odcedzić na durszlaku. Po wystudzeniu odcisnąć, przepuścić przez maszynkę. Pokrojoną w drobną kostkę słoninę lub boczek zrumienić z drobno pokrojoną cebulą. Kapustę dodać do usmażonej słoniny, dusić kilka minut, aby dokładnie odparować kapustę. Przyprawić solą i pieprzem. Z mąki razowej i pszennej, oleju, soli, jajka i ciepłej wody zarobić luźne ciasto, rozwałkować je i wykrawać krążki. Wystudzonym farszem nadziewać krążki i dokładnie sklejać. Ugotować w osolonej wodzie i podawać
polane skwarkami z cebulą
Przepis: Zofia Kosztyła, Koło Gospodyń Wiejskich, Kombornia (gm. Korczyna)
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean euismod bibendum laoreet. Proin gravida dolor.