Pierogi razowe z kapustą

Typ dania: obiad

Pierogi razowe z kapustą

Rates
Image

Niezbędne składniki

  • 3 szklanki mąki razowej
  • 1
  • 5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 niepełna łyżeczka soli
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1 główka kapusty słodkiej
  • 1 duża cebula
  • 15 dag słoniny lub boczku
  • sól
  • pieprz.

Przygotowanie

ponad 1 godzinę

Wykonanie: kapustę pokroić w ćwiartki lub w ósemki, sparzyć tak, aby była średniej miękkości i odcedzić na durszlaku. Po wystudzeniu odcisnąć, przepuścić przez maszynkę. Pokrojoną w drobną kostkę słoninę lub boczek zrumienić z drobno pokrojoną cebulą. Kapustę dodać do usmażonej słoniny, dusić kilka minut, aby dokładnie odparować kapustę. Przyprawić solą i pieprzem. Z mąki razowej i pszennej, oleju, soli, jajka i ciepłej wody zarobić luźne ciasto, rozwałkować je i wykrawać krążki. Wystudzonym farszem nadziewać krążki i dokładnie sklejać. Ugotować w osolonej wodzie i podawać
polane skwarkami z cebulą

Przepis: Zofia Kosztyła, Koło Gospodyń Wiejskich, Kombornia (gm. Korczyna)

Image

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean euismod bibendum laoreet. Proin gravida dolor.

Image
Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarskiego programy współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej
Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Podkarpackiego