Kysełycia

Typ dania: obiad

Kysełycia to żur owsiany, jedzony często w okresie zimowym z ziemniakami.

Rates
Image

Niezbędne składniki

  • 300 g mąki owsianej
  • 250 g drożdży
  • 1 skrawek
  • chleba
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka kminku
  • 1 cebula

Przygotowanie

30 min

Kyselycię można przygotować z owsianej mąki, płatkow owsianych, lub owsianej krupy. Do przygotowania 3–3,5 litra kyselyci potrzeba wziąć półlitrowy słoik mąki owsianej, 25 g drożdży, skrawek czarnego chleba, zalać w naczyniu litrem ciepłej wody, nakryć przykrywką, postawić w ciepłym miejscu na 24 godziny. Następnie wycisnąć przez gazę, dolać jeszcze 2–2,5 l wody, 1–2 łyżeczki kminku, gotować mieszając, aby się nie przypaliło. Kiedy zakipi, dodać cebuli (można podsmażyć na oleju) czosnek i sól. Na koniec dodać liść laurowy, pieprz, olej lniany. Podawać z ziemniakami, chlebem, gotowanym bobem, fasolą.

Image

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean euismod bibendum laoreet. Proin gravida dolor.

Image
Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarskiego programy współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej
Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Podkarpackiego