Karp po żydowsku

Typ dania: obiad

Karp po żydowsku jako smaczna alternatywa tradycyjnego karpia w galarecie.

Rates
Image

Niezbędne składniki

  • 1 karp
  • 2 sztuki głów i ogonów z karpi przeznaczonych do wytworzenia galarety
  • 4 cebule
  • 4 marchewki
  • 1 seler
  • 50 g migdałów
  • 50 g rodzynek
  • przyprawy.

Przygotowanie

45 min

Rybę sprawić. Głowy i ogony ryb przeznaczone do galarety włożyć do garnka i zalać litrem wody. Dodać 2 cebule pokrojone w ćwiartki, marchew, seler. Przyprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 1,5 godziny na małym ogniu. Następnie odcedzić wywar, który zostanie wykorzystany do dalszego gotowania. Podzielić go na dwie części. Pozostałe cebule pokroić w kostkę, zalać połową wywaru i ugotować do miękkości. Rybę pokroić w dzwonka, zalać drugą połową wywaru i gotować ok. 20 minut, do momentu gdy będzie miękka. Następnie wyjąć i ułożyć na półmisku. Połączyć wywar, w którym gotowała się ryba, z wywarem z cebuli i zmiksować. Sparzyć migdały, posiekać i razem z rodzynkami dodać do wywaru. Doprawić do smaku i wywarem zalać ułożone na półmisku ryby. Odstawić do ostygnięcia, najlepiej na noc.
 

Image

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean euismod bibendum laoreet. Proin gravida dolor.

Image
Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarskiego programy współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej
Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Podkarpackiego