Bułka drożdżowa

Typ dania: deser

 

Przepis na przepyszną bułkę drożdżową.

Rates
Image

Niezbędne składniki

  • 1 kg mąki
  • 0
  • 5 litra mleka
  • cukier
  • sól
  • 5 dag drożdży
  • pół kostki margaryny
  • 1–2 jajka

Przygotowanie

5 min

Wykonanie: najpierw trzeba zrobić rozczyn. Do miski wlewamy mleko, wsypujemy trochę cukru, szczyptę soli i dodajemy drożdże oraz trochę mąki. Rozczyn ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn wyrośnie, dodajemy pół kostki roztopionej margaryny, 1–2 jajka, mąkę i wyrabiamy ciasto. Jeśli jest za gęste, możemy dodać mleka. Wyrabiać trzeba długo. Kiedy zacznie od ręki odchodzić i od miski odstawać, wkładamy je do 1 lub 2 foremek (zależy, jak duże mamy) i zostawiamy, aby jeszcze podrosło. Kiedy podrośnie, smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem i nakłuwamy wykałaczką. Wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temp. 180o C przez ok 45 minut. Można włączyć termoobieg, ale nie od razu, tylko pod koniec pieczenia.

Przepis: Koło Gospodyń Wiejskich, Chmielnik

Image

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean euismod bibendum laoreet. Proin gravida dolor.

Image
Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarskiego programy współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej
Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Podkarpackiego