Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean euismod bibendum laoreet. Proin gravida dolor.
Przepis na przepyszną bułkę drożdżową.
Wykonanie: najpierw trzeba zrobić rozczyn. Do miski wlewamy mleko, wsypujemy trochę cukru, szczyptę soli i dodajemy drożdże oraz trochę mąki. Rozczyn ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy rozczyn wyrośnie, dodajemy pół kostki roztopionej margaryny, 1–2 jajka, mąkę i wyrabiamy ciasto. Jeśli jest za gęste, możemy dodać mleka. Wyrabiać trzeba długo. Kiedy zacznie od ręki odchodzić i od miski odstawać, wkładamy je do 1 lub 2 foremek (zależy, jak duże mamy) i zostawiamy, aby jeszcze podrosło. Kiedy podrośnie, smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem i nakłuwamy wykałaczką. Wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temp. 180o C przez ok 45 minut. Można włączyć termoobieg, ale nie od razu, tylko pod koniec pieczenia.
Przepis: Koło Gospodyń Wiejskich, Chmielnik
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean euismod bibendum laoreet. Proin gravida dolor.