Barszcz czerwony na serwatce

Typ dania: obiad

Barszcz czerwony na serwatce, doskonały w smaku.

Rates
Image

Niezbędne składniki

  • 4 buraki
  • 1 litr serwatki
  • 2 szklanki (lub nieco więcej) wody
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek mleka
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 czubata łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • 1–2 łyżki koperku posiekanego
  • przysmażona słonina z cebulą.

Przygotowanie

30 min

Serwatkę przecedzić, wymieszać z wodą (jeśli serwatka jest bardzo kwaśna, trzeba wlać więcej wody), dodać obrany czosnek i zagotować. Buraki obrać, pokroić w kostkę, włożyć do gotującej się serwatki z wodą. Mleko wymieszać z mąką, wlać do zupy, zagotować, odstawić. Do śmietany wsypać sól, wymieszać, wlać kilka łyżek gorącego wywaru, połączyć z resztą zupy (uważać, aby śmietana nie zwarzyła się), podgrzać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Do zupy można dodać trochę smażonej słoniny z cebulą. Talerz barszczu posypać posiekanym koperkiem i natką. Podawać z ziemniakami.

Image

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean euismod bibendum laoreet. Proin gravida dolor.

Image
Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarskiego programy współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej
Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Podkarpackiego