Karczma Wacławówka: miejsce kulinarnych spełnień

2020-03-17
Rzeszów
Dnia: 2020-03-10
image

Jest takie danie, które uznawane jest za jedno z najbardziej popularnych potraw w narodowej kuchni polskiej. Tradycją sięga XIX wieku, było wymienione w książkach kucharskich Lucyny Ćwierczakiewiczowej. I bez problemu można stwierdzić, że to danie Polacy cenią szczególnie. I do dzisiaj dla wielu z nich jest synonimem dobrego, niedzielnego obiadu. Mowa oczywiście o… schabowym.

Serwowane jest najczęściej w prostej formie kotleta wieprzowego w panierce, smażonego na patelni. Ale w Karczmie Wacławówka (ul. Strażacka 7), obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, można go dostać w wersji niemal „pierwotnej” czyli dużego kawałka mięsa z kością i zgodnie ze sztuką smażonego na smalcu. Do tego dokładają solidną porcję smażonej kapusty kiszonej i tłuczonych ziemniaków. Ich karta menu udowadnia, że danie to nie musi być w szalony sposób zbyt cenne i kosztuje 31 zł za zestaw. Praktycznie na każdą kieszeń, a szczerze mówiąc to i dwie osoby się przy nim pożywią.

Czytaj również

2020-06-15

Karmią nas od lat „przy torze”

Karczma Pod Semaforem w Bachórzu od 17 lat - na rozstaju dróg prowad...

Czytaj więcej
2020-06-12

Gościniec Rzeszów – sezon truskawkowy trwa

Kuchnia Karczmy Gościniec w Rzeszowie (ul. Przemysłowa 3), obiekt na...

Czytaj więcej
2020-04-25

Wino i Talerzyki: nowe pomysły na nowe dania

Kuchnia Restauracji Wino i Talerzyki w Krośnie (ul. Kazimierza Wielki...

Czytaj więcej
Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarskiego programy współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej
Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Podkarpackiego