Proziak to podkarpacki przysmak sielskiej wsi z udokumentowaną tradycją wyrobu od ponad 150 lat. Są to placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej, zwanej kiedyś "prozą". Stąd właśnie ich nazwa, choć potocznie nazywane były różnie: prozioki, prołozioki, prołzioki, prosioki,sodziaki, placki na sodzie, czy łosuchy (np. w Ulanowie).
Przepis na proziaka jest bardzo prosty, mąkę wystarczy wymieszać z wodą, dodać niewielką ilość sody oczyszczonej, lekko posolić, zagnieść ciasto, podzielić na kawałki, rozwałkować na płaski, okrągły krążek i upiec na rozgrzanej blasze kuchni kaflowej opalanej drewnem. Dzięki temu szybkiemu przepisowi proziaki były przygotowywane przez gospodynie w wielu domach, w których często zabrakło już chleba. Obecnie proziaki przygotowywane są na patelni na niezbyt głębokim tłuszczu lub na patelni teflonowej (bez tłuszczu) czy piekarniku, a w sklepach AGD dostępne są również specjalne wycięte krążki z blachy oraz specjalne podkładki.
Będąc na Podkarpaciu warto odwiedzić m.in. Karczmę Pod Semaforem w Bachórzu i restaurację "Proziakownia" w Sanoku, gdzie można spróbować wyjątkowo przygotowanych proziaków.