Restauracja Magnacka w Zamku w Baranowie Sandomierskim

Baranów Sandomierski / Restauracja Magnacka w Zamku w Baranowie Sandomierskim
  • obiad
  • kolacja
  • śniadanie
  • deser

Sale restauracji zajmują zabytkowe wnętrza przyziemia zamku, zwanego kiedyś „małym Wawelem”. Atmosferę historycznego miejsca podkreślają elementy wyposażenia: draperie na ścianach, kamienne obramienia portali czy stylizowane lampy, krzesła i stoły.

Image
Image
Image
Image
Image

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

W restauracji serwowane są dania kuchni staropolskiej, m.in. zupa szlachecka z borowikami, dzik w panierce z orzechów oraz leśnych grzybów w sosie żurawinowym. A kulinarną przygodę z tradycją dworską można zakończyć pieczonym jabłuszkiem z gałką lodów otulonym glazurą sosu owocowego. Ale w menu znajdziemy także interesujące propozycje związane z kuchnią etnograficzną – na obszarze dawnej Puszczy Sandomierskiej mieszkali tu kiedyś Lasowiacy. Dania regionalne to chopcie lasowiackie w sosie śmietanowo--porowym, kluseczki domowe z wędzonką na kwaśnej śmietanie, kaszanka z cebulką na sposób chłopski czy pierogi domowe (ruskie, z mięsem, kapustą i grzybami, mięsem i szpinakiem), jednak specjałem są pierogi z kurkami.

Ciekawą propozycją są Staropolskie Zamkowe Biesiady, organizowane w sezonie letnim w scenerii krużganków, a zimą w Salach Biesiadnych. Podczas imprezy, przy dawnej muzyce i w świetle płonących świec, podawane są specjały kuchni staropolskiej.

Atrakcje

Zamek w Baranowie Sandomierskim to jedna z lepiej zachowanych w kraju renesansowych budowli obronnych, otoczona parkiem. Jego budowę pod koniec XVI w. rozpoczęto z inicjatywy rodziny Leszczyńskich. Ostatnim właścicielem z rodu był Rafał – ojciec Stanisława Leszczyńskiego – króla Polski. Zamek posiada cztery okrągłe baszty w narożach, prostokątną wieżę pośrodku ściany frontowej oraz wewnętrzny dziedziniec otoczony dwukondygnacyjnymi krużgankami. Prace na zamku prowadzili wielcy artyści, m.in. włoski sztukator Jan Chrzciciel Falconi oraz architekt Tylman z Gameren. Znajdujące się w kaplicy witraże zaprojektował Józef Mehoffer, a obraz ołtarzowy namalował Jacek Malczewski.

W Hucie Komorowskiej od 2011 r. działa Muzeum ks. kardynała Adama Kozłowieckiego – Misjonarza Afryki zarządzane przez Fundację im. Księdza Kardynała Adama Kozłowieckiego „Serce bez granic”. Jednym z celów Fundacji jest rekonstrukcja rozebranego po wojnie dworu Kozłowieckich z przystosowaniem go na centrum pamięci o kardynale.

Dane teleadresowe: 39-450 Baranów Sandomierski, ul. Zamkowa 22

Telefon: +48 15 811 80 40

Email: aleksandra.serafin@baranow.com.pl

Facebook

Strona internetowa

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarskiego programy współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej
Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Podkarpackiego