Naleśnik Gigant z jagodami

Naleśnika Giganta z Jagodami powstaje tylko w jednym miejscu na ziemi - w Karczmie Chata Wędrowca w bieszczadzkiej Wetlinie i zdobywa co roku wielu fanów. Jest też - prawdopodobnie - jedynym naleśnikiem, o którym mówi się najczęściej w polskim internecie. Ilość jego zdjęć na Instagramie i nie tylko, powala na kolana i cieszy przeogromnie. Chata Wędrowca oraz jej właściciele Ewa i Robert Żechowscy świętowali w tym roku – dokładnie 1 maja - jego 26 urodziny. To już ponad ćwierć wieku kulinarnego istnienia. Naleśnik Gigant z Jagodami to Bieszczadzki Produkt Lokalny! Jego nazwa, receptura i wygląd są od 2013 r. zastrzeżone w Urzędzie Patentowym RP.

Ewa Żechowska podkreśla, że to prawdziwy naleśnik mimo, że nie jest płaski i podobny do naleśnika jakiego wzór każdy ma w głowie. Nie zawiera żadnych sztucznych domieszek, proszków do pieczenia, sody itp. tylko podstawowe składników jakich używa się do robienia właśnie naleśników. W związku z tym nigdy nie nazwiemy go racuchem, pączkiem i czymkolwiek innym. Warto też wiedzieć, że jest bardzo kaloryczny i nie ma wersji bezglutenowej. Najpopularniejsza wersja to ta z dodatkiem wiejskiej, kwaśniej śmietany i dużej ilości bieszczadzkich jagód.

Rates
Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarskiego programy współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej