Solina Karczma Solina Jędrulowa Chata

Solina / Solina Karczma Solina Jędrulowa Chata
  • obiad
  • kolacja
  • deser

Restauracja znajduje się przy głównej drodze prowadzącej do Soliny z Polańczyka. Chociaż jest jednym z najmłodszych stażem obiektów kulinarnych w regionie – działa od lipca 2014 r.– to oferowana tutaj kuchnia jest przemyślana i konsekwentna.

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Do lokalnej tradycji odnoszą się cepeliny z Soliny, gołąbki z kaszą gryczaną i mięsem, pierogi z mięsem i kwaśnica po bieszczadzku z żeberkiem wieprzowym. Ale lokalizacja na terenie Bieszczadów uwarunkowała także zainteresowanie szefa kuchni dziczyzną i kuchnią kresową. Stąd i obecność w karcie schabu z jelenia na boczku, blinów ziemniaczanych z gulaszem z dziczyzny i kwaśną śmietaną. Do bardziej klasycznej kuchni należy barszcz czerwony z krokietem i żurek w chlebie, czy dania główne: kotlet schabowy z kostką po polsku w chrupiącej panierce w kapuście zasmażanej, chwalona golonka pieczona w sosie warzywnym (specjalność szefa kuchni), żeberka Jędruli w sosie własnym, pieczeń wieprzowa w sosie czarnoleskim czy gicz jagnięca z buraczkami zasmażanymi i pieczeń cielęca w sosie kurkowym. Wyróżniającą się oryginalnością smaku jest niewątpliwie pieczona pierś gęsi w sosie różanym na zasmażanej czerwonej kapuście. Zamykające posiłek ciasta pieczone są na miejscu, a wina sprowadzane są z małych, rodzinnych winiarni.

Karczma czynna jest codziennie w godzinach 12.00-21.00.

Dane teleadresowe: 38-612 Solina, Solina 38A, +48 605 266 280, +48 605 442 663, +48 603 552 553, biuro@solinatravel.info

Okoliczne atrakcje

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarskiego programy współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej