Smolnik Wilcza Jama Gospodarstwo Agroturystyczne

Smolnik / Smolnik Wilcza Jama Gospodarstwo Agroturystyczne
  • obiad
  • kolacja
  • śniadanie
  • deser

Właściciele gospodarstwa Anna i Andrzej Pawlakowie stworzyli pewien kanon kuchni myśliwskiej w tym regionie Bieszczadów. Ich karta dań jest nieduża, ale każda z potraw jest dopracowana i najczęściej według własnego pomysłu.

Image
Image
Image
Image
Image
Image


Na przystawkę warto zamówić pasztet z dzika z sosem tatarskim z rydzów, pasztet z pstrąga z sosem chrzanowym oraz carpaccio  z polędwicy z sarny. Zupy to wyśmienity rosół z bażanta z domowym makaronem, grzybowa oraz zupa myśliwska z jelenia. Można zamówić dania z pstrąga, placki ziemniaczane, kilka rodzajów pierogów, ale specjalnością tej kuchni są potrawy z dziczyzny. Spośród kilku dań nie można zapomnieć o pieczeni z dzika ze śliwkami, żurawiną i kaszą gryczaną, pieczeni z sarny w sosie estragonowym, dzikiej kaczce z jabłkami, gulaszu z sarny w sosie borowikowym oraz gulaszu z dzika z kaparami i kaszą gryczaną. Gospodarstwo znane jest z marynat i konfitur oraz sezonowych soków owocowych i owocowo-warzywnych. Na miejscu można kupić wyroby z dziczyzny: kiełbasę z dzika z własnej wędzarni, pasztet z dzika, a także konfitury, miód lipowy oraz gryczany. W głównej sali karczmy odbywają się koncerty zespołów ludowych, folkowych, jazzowych, a także chóru szantowego. Oprócz karczmy do dyspozycji gości jest również siedem domków z bali, z kominkami i centralnym ogrzewaniem.

Gospodarstwo Agroturystyczne czynne jest w sezonie letnim  w godzinach 8.00–20.00, poza sezonem 8.00–19.00.

Dane teleadresowe: 38-713 Lutowiska, Smolnik 23, obowiązuje rezerwacja stolików tel. +48 530 561 047, +48 883 313 436, info@wilczajama.pl

Okoliczne atrakcje

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarskiego programy współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej