Sanok Karczma Jadło Karpackie

Sanok / Sanok Karczma Jadło Karpackie
  • obiad
  • kolacja
  • śniadanie
  • deser

We wnętrzu mieszczańskiej, przyrynkowej kamienicy odtworzono klimat dawnej gospody i w nim mieści się Karczma Jadło Karpackie. Koniecznie warto tu zjeść zalewajkę, fuczki oraz hreczanyki.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Warto tu zamówić zupę zalewajkę, której podstawowym składnikiem jest maślanka,na wywarze jarzynowym z kminkiem, z gałką gotowanych ziemniaków. W menu znajdziemy łewesz (podobny do zupy ziemniaczanej), ukraińską czanachę (zupę z kilku rodzajów fasoli z dodatkiem mięsa wieprzowego), kilka rodzajów barszczu,żurków, ale i cebulową z grzankami, flaki czy chłodnik z botwinki. Na drugie koniecznie: fuczki (ciasto naleśnikowe wymieszane z kapustą i smażone jak racuchy na patelni) ze śmietaną, hreczanyki (w kształcie kotletów mielonych z kaszy gryczanej zmieszanej z mielonym mięsem wieprzowym z dodatkiem czosnku) z sosem pieczarkowym, stolniki (gołąbki nadziewane farszem z tartych ziemniaków, opiekane w piekarniku) ze smażoną cebulką. Pierogi z mąki razowej orkiszowej z farszem: jak na ruskie, z kapusty, z mięsem lub z kaszą gryczaną, zawsze ze skwarkami. Z oryginalnych dań – fasola po żydowsku, czyli fasola „Jaś” gotowana z czosnkiem i podawana z zieloną pietruszką, polana masłem. Wieloletnią tradycję mają Gołąbki Bieszczadzkie – z poszatkowanej kapusty białej wymieszanej z mielonym mięsem wieprzowym, uformowane w kształcie zrazów i podawane z sosem pomidorowym.

Karczma czynna w okresie czynna maj–październik w godzinach 10.00–23.00, w okresie listopad–kwiecień w godzinach 11.00–21.00

Dane teleadresowe: 38-500 Sanok, ul. Rynek 12, +48 13 464 67 00, karczmasanok@wp.pl

Okoliczne atrakcje

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarskiego programy współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej