Sanok Gospoda Pod Białą Górą

Sanok / Sanok Gospoda Pod Białą Górą
  • obiad
  • kolacja
  • śniadanie
  • deser

Gospodę urządzono w budynku starego, drewnianego spichlerza z 1732 r., który znajduje się w sąsiedztwie wejścia do Muzeum Budownictwa Ludowego. Jak na karczmę przystało jest tu ciemna izba z drewnianymi ławami do siedzenia i duża weranda z małymi stolikami.

 

Image
Image
Image

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Ilość dań tradycyjnych kuchni regionalnej mile zaskakuje. Co ważne, powstają one z lokalnych surowców i są na miejscu wykonywane. Z zup warto sięgnąć po chlebowo-czosnkową z grzankami, szczególnie polecaną kwaśnicę z zioberkiem (mocno kwaśna), swojską chrzanicę na boczku z ziemniakami oraz klasyczny żurek z jajkiem i kiełbasą. Kolejne wyzwanie kulinarne to wątróbka wieprzowa z cebulką, pierogi mieszane w cieście razowym ze skwarkami oraz rewelacyjne pierogi razowe (z soczewicą i kaszą gryczaną lub z kaszą i bryndzą), które można popić zsiadłym mlekiem lub kefirem. Ciekawym pomysłem są zapiekane gołąbki sanockie (poszatkowana kapusta wymieszana z mielonym mięsem), klasyczne hreczanyki z sosem pieczarkowym, bliny z mąki gryczanej, cudaki bieszczadzkie ze śmietaną (placki z kapustą z ciasta naleśnikowego), plińce (placki) ziemniaczane, szarpane szare kluski ze skwarkami, kaszanka z kapustą zasmażaną, a także czebureki z mięsem – tradycyjne danie kuchni tatarskiej. Dla jeszcze głodnych – bób gotowany okraszony skwarkami, a także proziaki.

Gospoda czynna w okresie maj–październik codziennie w godzinach 9.00–22.00.

Dane teleadresowe: 38-500 Sanok, ul. Rybickiego 3, +48 602 257 719, kontakt@gospodasanok.pl

Okoliczne atrakcje

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarskiego programy współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej