Arłamów Restauracja Hotelu Arłamów-Rezydencja

Arłamów / Arłamów Restauracja Hotelu Arłamów-Rezydencja
  • obiad
  • kolacja
  • deser

Ten historyczny już obiekt wzniesiono dla dygnitarzy poprzedniego ustroju na początku lat 70. ubiegłego stulecia. W pieczołowicie odnowionym budynku znajduje się Restauracja Arłamów, jeden z 11 obiektów gastronomicznych w całym zespole.

 

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Serwowane tu dania nawiązują do regionalnej kuchni łemkowsko-bojkowskiej. Nawet jeśli są tylko inspiracją, to widać konsekwencję przy wyborze przepisów i lokalności surowców. Rarytasem jest kaszanka z borowikami. W pamięci zostanie także zupa leśna z podkarpackich grzybów z boczkiem, łezką kwaśnej śmietany i domowymi kluseczkami. A na danie główne warto wybrać zaślepieńce z bryndzą, grzybem i kapustą. Sięganie w każdej z tych potraw po grzyby (w zupie leśnej są ich cztery rodzaje) nie wynika z fascynacji darami lasu, ale świadomością, że były one stałym elementem menu zamieszkających te tereny Rusinów i Ukraińców. Specjalnością tego miejsca są także dania z dziczyzny, np. tatar z sarny, comber z daniela (własna hodowla), oraz ryby, np. pstrąg arłamowski z dodatkiem masła ziołowego, pieprzu cytrynowego i świeżego kopru. Kuchnia dużą wagę przykłada do wyboru lokalnych dostawców, mięso dostarcza masarnia z Ustrzyk Dolnych, nabiał hurtownia z Przemyśla, miód pasieka z Birczy, pstrąg pochodzi z własnych stawów, a zioła zbierane są w hotelowej zielarni.

Restauracja czynna jest codziennie w godz. 13.00–22.00

Dane teleadresowe: 38-700 Ustrzyki Dolne, Arłamów, + 48 13 443 10 00, + 48 13 443 10 02, recepcja@arlamow.pl

 

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarskiego programy współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej