Nowa Dęba Karczma Jorgula

Nowa Dęba / Nowa Dęba Karczma Jorgula

Solidne gmaszysko, niczym wiekowy dwór kresowy, nie da się nie zauważyć. Olbrzymie, drewniane bale tworzą jego ściany, a wysokie drzwi wręcz zapraszają do wnętrza. Które – po wejściu – zaskakuje z jednej strony skalą, z drugiej jednak pewną przytulnością, może przez niski stosunkowo sufit, może przez fakturę drewnianych ścian, a może atmosferę glinianej kuchni czy rozległego, kamiennego baru.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image


Na początek warto zamówić tatara po polsku z polędwicy wołowej. Kolejne danie czyli zagrycha to zestaw dla – co najmniej – kilku smakoszy: „decha drobnych zakąsek domowej roboty, a na niej m.in. smalec z cebulką, ogórki kiszone, mięsa pieczone, śledzie oraz pieczywo z naszego pieca”. Swojskie, własnej produkcji wędliny, delikatne mięso: schab, karkówka, do tego robiony na miejscu pasztet.

W karcie zupy wszystkie po 9 zł. Chłodnik jogurtowy ze świeżych ogórków, lekki krem z kalarepy podany z sorbetem buraczanym, wiejski żur z jajem i kiełbasą, kwaśnica na żeberkach.

Na poszukiwaczy lokalnych smaków czekają m.in. tarta z jarmużem, boczkiem, żurawiną i sałatami, leśne hreczanki czyli pierożki pieczone z mąki gryczanej. Z kolei na miłośników podrobów gęsie żołądki, kopytka, gołąbki, gałuszki czy boczniaki w serowej panierce. Z ryb może zaskoczyć obecność w menu miętusa, ale jest i pstrąg, sandacz czy norweski łosoś. Trzeba uważać przy zamówieniu kotleta schabowego, który przykrywa cały talerz.

Restauracja czynna codziennie w godz. 09.30-22.00.

Dane teleadresowe: 39-460 Nowa Dęba, ul. Bieszczadzka 2, +48 607 597 634, +48 603 650 501, info@karczmajorgula.pl, www.karczmajorgula.pl


Notice: Undefined offset: 1 in /home/szlakpod/domains/szlakpodkarpackiesmaki.pl/public_html/module/Page/view/app-page/restaurant/restaurant-detail.phtml on line 1112
Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarskiego programy współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej