Mielec Karczma Polska

Mielec / Mielec Karczma Polska
  • obiad
  • kolacja
  • śniadanie
  • deser

Karczma Polska wyróżnia się oryginalnym wystrojem wnętrz, niepowtarzalną atmosferą i swojskim klimatem. Na oryginalność karczmy składa się przede wszystkim jej ciekawa, drewniana architektura, wyłożone kamieniem ściany, oryginalne, wykonane przez górali meble oraz płaskorzeźby. Zaprasza do czterech tematycznie urządzonych sal: „Pod Aniołami”, „Sielskiej”, „Sarmackiej” oraz „Kresowej” z antresolą i tarasami.

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

W Karczmie serwowane są dania kuchni kresowej i polskiej. Na zakąskę trudno sobie odmówić smażonych rydzów czy wątróbki z sosem ze śliwek. Szczególnie chętnie wybierana jest „wiejska deseczka”: smalczyk, masło czosnkowe, proziaki, pieczywo i kiszony ogórek. Na liście dań pierwszych czekają m.in. kwaśnica na wędzonym żeberku, zupa z leśnych grzybów z lanym ciastem, żur staropolski czy barszcz ukraiński z jaśkiem. Z dań głównych wybieramy np. klasycznego schabowego smażonego na smalcu, golonkę po cygańsku z duszonymi warzywami czy warenyki z kapustąi grzybami. W dziale „rarytasy” mamy m.in. kaczkę po polsku z pieca albo baraninę z pieca z duszonymi warzywami, pstrąga lub sandacza z rusztu, a na deser ciasto miodowe „Maciejka” lub lasowiackie pampuchy ze słodką śmietaną.

Szef Kuchni Grzegorz Bednarczyk szczególnie poleca gęsią pierś ze smażonymi borowikami i kaszą jaglaną.

Karczma Polskajest czynna codziennie:  poniedziałek–piątek w godz. 9.00–22.00, sobota–niedziela w godz. 12.00–22.00.

Dane teleadresowe: 39-300 Mielec, ul. Partyzantów 2, +48 17 788 15 05

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarskiego programy współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej