Medynia Głogowska Karczma u Garncarzy

Medynia Głogowska / Medynia Głogowska Karczma u Garncarzy
  • obiad
  • kolacja
  • deser

Od października 2012 r. rozpoczęła działalność karczma w budynku stylizowanym na chałupę zbudowaną z bali. Zajmuje dwa poziomy: dolny, na którym na co dzień funkcjonuje restauracja i górny, gdzie organizowane są przyjęcia okolicznościowe.

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Na przystawkę można tu zamówić proziaki podawane z konfiturą własnej roboty (wyśmienite z dyni i śliwek), albo pieczony na miejscu wiejski chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym. Zupy podawane są w glinianych misach: żurek staropolski z jajkiem i kiełbasą na własnym zakwasie, barszcz czerwony z uszkami, rosół z kury z makaronem własnej roboty, albo zupa zbójnicka. Najchętniej zamawiane są pierogi kresowe (z kaszą gryczaną, cebula, kiełbasą i boczkiem). Złaknionych solidnej strawy zadowoli Deska Garncarza z golonką, żeberkami, kiełbasą z cebulką i karkówką przyprawioną ziołami. Podobnie, jak i pieczony comber barani, filet z kaczki z ostrym sosem, żeberka marynowane w miodzie w panierce z liścia mięty pieprzowej z opiekanymi ziemniakami i kapustą zasmażaną. Do dań związanych z tradycją poprzez składniki, ale przetworzonych zgodnie ze współczesnymi trendami należą schab pieczony, marynowany w ziołach, faszerowany śliwką i morelą oraz polędwiczki wieprzowe w panierce z siemienia lnianego na risotto borowikowym z sosem porzeczkowo-miętowym.

Karczma u Garncarzy jest czynna codziennie: poniedziałek-czwartek w godz. 12.00–22.00, piątek–niedziela w godz. 12.00–24.00.

Dane teleadresowe: 37-126 Medynia Głogowska 382A, +48 17 77 26 830, karczmamedynia@o2.pl

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarskiego programy współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej