Leżajsk Gospoda u Więcławów

Leżajsk / Leżajsk Gospoda u Więcławów
  • obiad
  • kolacja
  • śniadanie
  • deser

To miejsce stanowi ważny element zwiedzania tradycji historycznej Leżajska. Bo oprócz znajdujących się w nim wspaniałych zabytków, można przekonać się, że to miasto potrafi się promować dobrym smakiem lokalnej tradycji kulinarnej. Gospoda prowadzona jest przez zespół ludzi, których pasją jest gotowanie.

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Potrawy przygotowywane są z lokalnych produktów, co łatwo poznać zasiadając za stołem. A w niewielu miejscach można zamówić na przekąskę półmisek z wiejskich wędlin lub unikalną kiełbasę zapiekaną w weku. Wyróżnikiem są proziaki z masłem czosnkowym i twarożkiem, wyjątkowy śledź z cebulą w lnianym oleju tłoczonym na zimno, ale i golonka pieczona z gorącym sosem chrzanowym. Swoich stałych wielbicieli ma kwaśnica na wędzonym żeberku, żurek na zakwasie z owsa z jajkiem i wędliną, i którzy w sobotę i niedzielę mogą tu zakosztować prawdziwego rosołu ze swojskim makaronem.

Szef kuchni poleca szczególnie dania kuchni dworskiej, m.in. swojską kiełbasę z chrzanem i twarożkiem, bigos staropolski, żeberka w kapuście, wątróbkę drobiową po staropolsku lub sznycel cielęcy po wiedeńsku z jajkiem sadzonym. To także ciekawe miejsce dla smakoszy pierogów: z bryndzą i szpinakiem, ruskie, z mięsem, kapustą, z jagodami oraz gołąbków – do wyboru z ryżem i mięsem oraz z kaszą gryczaną w sosie grzybowym.

Gospoda u Więcławów jest czynna codziennie w godz. 10.00–19.00.

Dane teleadresowe: 37-300 Leżajsk, ul. Żeromskiego 4, +48 691 202 023, info@uslugikulinarne.pl

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarskiego programy współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej