Lesko Restauracja-Hotel Szelców

Lesko / Lesko Restauracja-Hotel Szelców
  • obiad
  • kolacja
  • deser

Pierwsze przyjęcie zorganizowane tu zostało w kwietniu 2007 r. Jej właściciele, rodzina Szelców, często podkreślają, że od ich restauracji tak naprawdę zaczynają się Bieszczady.

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

W menu królują dania kuchni polskiej i regionalnej. Polecany jest szczególnie Kociołek z połoniny czyli o charakterystycznym smaku i aromacie gulasz z udźca baraniego duszonego w białym winie i cebuli z dodatkiem wędzonych śliwek. Bardzo popularnym daniem w tym regionie były kiedyś, dostępne w restauracji, warenyki ze skwarkami (pierogi z mąki razowej nadziewane farszem z ziemniaków, białego sera i boczku). Podobnie duszone żeberka podane na stolnikach (gołąbkach z tartych ziemniaków i kaszy), fuczki (smażone racuszki z pokrojoną kapustą) czy hreczanyki (smażone kotleciki z kaszy gryczanej i mięsa mielonego). Uznaniem cieszy się żur w chlebie, schab przekładany boczkiem i grzybami, podawany na zapiekance z kaszy gryczanej oraz polędwiczka wieprzowa opiekana na grillu z grzybami duszonymi w śmietanie. Goście podkreślają jakość serwowanych na deser wypieków, jak w domu, które powstają w Piekarni- -Cukierni „Szelców” w Lesku. Świeży pstrąg przywożony jest z odległego o 5 km stawu, a współpraca z lokalnymi producentami jest dewizą właścicieli firmy.

Restauracja czynna codziennie w godzinach 12:00 – 21:00

Dane teleadresowe: 38-600 Lesko, ul. Piłsudskiego 37, +48 13 469 60 80, +48 665 488 688, rest.szelc@wp.pl

Okoliczne atrakcje

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarskiego programy współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej