Baranów Sandomierski Restauracja Magnacka

Baranów Sandomierski / Baranów Sandomierski Restauracja Magnacka
  • obiad
  • kolacja
  • śniadanie
  • deser

Sale restauracji zajmują zabytkowe wnętrza przyziemia zamku, zwanego kiedyś „małym Wawelem”. Atmosferę historycznego miejsca podkreślają elementy wyposażenia: draperie na ścianach, kamienne obramienia portali czy stylizowane lampy, krzesła i stoły.

Image
Image
Image
Image
Image

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

W restauracji serwowane są dania kuchni staropolskiej, m.in. zupa szlachecka z borowikami, dzik w panierce z orzechów oraz leśnych grzybów w sosie żurawinowym. A kulinarną przygodę z tradycją dworską można zakończyć pieczonym jabłuszkiem z gałką lodów otulonym glazurą sosu owocowego. Ale w menu znajdziemy także interesujące propozycje związane z kuchnią etnograficzną – na obszarze dawnej Puszczy Sandomierskiej mieszkali tu kiedyś Lasowiacy. Dania regionalne to chopcie lasowiackie w sosie śmietanowo--porowym, kluseczki domowe z wędzonką na kwaśnej śmietanie, kaszanka z cebulką na sposób chłopski czy pierogi domowe (ruskie, z mięsem, kapustą i grzybami, mięsem i szpinakiem), jednak specjałem są pierogi z kurkami.

Ciekawą propozycją są Staropolskie Zamkowe Biesiady, organizowane w sezonie letnim w scenerii krużganków, a zimą w Salach Biesiadnych. Podczas imprezy, przy dawnej muzyce i w świetle płonących świec, podawane są specjały kuchni staropolskiej.

Restauracja Magnacka jest czynna codziennie, w okresie lipiec–sierpień w godz. 10.00–22.00, poza sezonem w godz. 11.00–22.00.

Dane teleadresowe: 39-450 Baranów Sandomierski, ul. Zamkowa 22, +48 15 811 80 39, +48 15 811 80 40, rezerwacje@baranow.com.pl

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarskiego programy współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej