Bachórz Karczma Pod Semaforem

Bachórz / Bachórz Karczma Pod Semaforem
  • obiad
  • kolacja
  • śniadanie
  • deser

Powstała w 2003 r., na rozstaju dróg prowadzących w kierunku na Rzeszów, Przemyśl i Sanok. Stylowe, wykończone drewnem wnętrze nawiązuje do historii kolejnictwa. Drewniane belki ścian (pochodzące z rozbiórki starych chałup) zdobią stare mapy kolejowe Galicji i Bukowiny, makiety wagonów, oryginalne litografie, zdjęcia i kartki pocztowe. Na szczególną uwagę zasługują ozdoby z kutego metalu oraz olbrzymi piec-kominek w sali głównej. Na przebiegającym tuż obok torze zatrzymuje się wąskotorowy ekspres „Pogórzanin”, którego pasażerów karczma zaprasza na kulinarną przerwę w podróży.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Zjeść tu można tradycyjne dania kuchni regionalnej, pogórzańskiej: pieczone proziaki z masłem czosnkowym, chleb wiejski ze smalcem, żurek dynowski, kapuśniak, kartoflankę, barszcz czerwony wiejski z jajkiem, flaczki wołowe, pięć rodzajów pierogów (niezwykłe w smaku pierogi kresowe z kaszą gryczaną i grzybami), golonkę z kością czy żeberka duszone w kapuście. Niezwykle popularne są przygotowywane na miejscu dania z grilla: ryby (sandacz i pstrąg), kaszanka, karkówka, schab, czy kiełbasa. Niekiedy można tu skosztować szabasowego czulentu, tradycyjnej potrawy kuchni żydowskiej.

Restauracja czynna jest codziennie w godz. 5.00–1.00

Dane teleadresowe: 36-068 Dynów, Bachórz 16A, +48 16 675 57 70, karczma@podsemaforem.pl

Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarskiego programy współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej