Zalewajka

Typ dania: obiad

Zalewajka to tradycyjna zupa wiejska, zawierająca ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki zalane (stąd właśnie nazwa) przygotowanym osobno czystym żurem.

Rates
Image

Niezbędne składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 dag grzybów suszonych
  • 0.25 litra żuru
  • 1.5 litra wody
  • poł szklanki śmietany
  • 5 dag słoniny
  • 1 cebula
  • 25 dag włoszczyzny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

30 min

Ugotować wywar z warzyw, przecedzić i ugotować w nim pokrojone w kostkę ziemniaki. Grzyby wcześniej namoczyć i ugotować do miękkości, a następnie pokroić w paski. Połączyć wywar grzybowy z wywarem z ziemniaków. Następnie dodać żur i śmietanę. Całość zagotować.

Image

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean euismod bibendum laoreet. Proin gravida dolor.

Image
Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarskiego programy współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej