Studzienina

Typ dania: kolacja

Studzienina czyli galaretka z nóżek wieprzowych.

Rates
Image

Niezbędne składniki

  • 1 nóżka wieprzowa odrąbana przy kolanie
  • 1/4 litra skórek ze słoniny
  • ok. 2 litry wody
  • czosnek
  • 1 cebula
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

45 min

Nóżkę wieprzową sparzyć, odtrącić kopytka, oskrobać z sierści i z pierwszego naskórka, opłukać i porąbać wzdłuż i w poprzek. Zagotować wodę, posolić ją do smaku i na wrzątek wrzucić nóżkę i skórki, po czym gotować na silnym ogniu ok. pół godziny. Później odsunąć na brzeg kuchni i gotować wolno ok. 3 godzin. Gdy mięso jest już na dogotowaniu, dodać czosnek, cebulę i liść laurowy. Mięso miękkie ostudzić w rosole, odcedzić, wyjąć kości. Mięso i skórki ze słoniny drobniutko pokroić. Tłuszcz  rosołu zebrać (użyć go do podprawiania zupy lub kapusty), a rosół wymieszać z pokrajanym mięsem. Rosołu ma być tyle, by mięso swobodnie pływało. Jeżeli jest za mało, dopełnić wodą. Galaretkę podawać z octem, chrzanem, ćwikłą z buraków lub inną sałatą i chlebem. Tak samo przyrządza się galaretkę z nóżek cielęcych, do której jednak należy dodać trochę drobno pokrojonego gotowanego mięsa.

Image

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean euismod bibendum laoreet. Proin gravida dolor.

Image
Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarskiego programy współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej