Proziaki

Typ dania: obiad

Proziak to podkarpacki przysmak sielskiej wsi z udokumentowaną tradycją wyrobu od ponad 150 lat.

Rates
Image

Niezbędne składniki

  • 0.5 kg mąki
  • 2 szklanki kwaśnego mleka
  • 2 łyżeczki
  • sody
  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie

15 min

Mąkę przesiać z sodą, dodać pozostałe składniki i zarobić luźne ciasto. Z ciasta odkrawać kawałki i rozwałkować na grubość około 1,5 centymetra. Smażyć na rozgrzanej płycie kuchennej lub na patelni bez tłuszczu.

Podawać z masłem, twarogiem, marmoladą i zimnym mlekiem.

 

Przepis: Roman Glapiak, Agroturystyka „U Flika“ w Dźwiniaczu Dolnym

Image

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean euismod bibendum laoreet. Proin gravida dolor.

Image
Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarskiego programy współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej