Hreczanyki

Typ dania: obiad

Hreczanyki to kotlety z kaszy zmieszanej z mielonym mięsem, jajkami, czosnkiem i przyprawami, które wskrzeszą niejednego turystę wędrującego po bieszczadzkich szlakach.

Rates
Image

Niezbędne składniki

  • 25 dag kaszy gryczanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 1 cebula
  • 30 dag mielonego mięsa
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki
  • siekanej zieleniny
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • olej.

Przygotowanie

30 min

Ugotować kaszę na sypko, zemleć w maszynce razem z mięsem, wymieszać z jajkami i zieleniną oraz usmażoną na tłuszczu, drobno posiekaną cebulą, dodać zmiażdżony czosnek. Wymieszać. Formować małe kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na oleju. Podawać z sosem grzybowym (np. pieczarkowym) i z surówką.
Kotlety najlepiej podawać z sosem czosnkowym, grzybowym lub chrzanowo-koperkowym.

 

Image

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean euismod bibendum laoreet. Proin gravida dolor.

Image
Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarskiego programy współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej