Z proziakami jak z dawnych lat

2019-03-13
Rzeszów
Dnia: 2019-03-13
image

Proziaki to placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej. W Podkarpackiem mają udokumentowaną tradycję wyrobu od ponad 150 lat. Jednym z miejsc w Rzeszowie, gdzie można je jeść „prosto z pieca” jest Karczma Gościniec.

W rogu olbrzymiej sali / izby Karczmy Gościniec w Rzeszowie (ul. Przemysłowa 3) znajduje się klasyczna, wiejska kuchnia z metalowym blatem. To miejsce gdzie piecze się najlepsze proziaki, w czasie warsztatów można to robić samemu, ale jak nie mamy wprawy to lepiej to zadanie powierzyć „zawodowym” gospodyniom z kuchni Karczmy.

Jak powstają proziaki? Mąkę (pszenną, pszenno-żytnią lub razową) wystarczy wymieszać z wodą‚ dodać niewielka ilość sody oczyszczonej, lekko posolić‚ zagnieść ciasto‚ podzielić na kawałki‚ rozwałkować na płaski‚ okrągły krążek, upiec i placek gotowy. Oczywiście w wersji najprostszej, bo w miarę wzbogacania składników staje się on smaczniejszy i pożywniejszy.

Zalecane jest dodanie jajka, mleka zsiadłego (maślanki, kwaśnej śmietany lub kefiru) i następnie piec na rozgrzanej blasze tradycyjnej kuchnia kaflowej opalanej drewnem. Obecnie ze względu na zanik kuchni z blatem stalowym piecze się je najczęściej na patelni na niezbyt głębokim tłuszczu (oleju lub smalcu) lub na patelni teflonowej, bez omasty. Kuchenną blachę zastępują też z powodzeniem krążki wyciętej grubej blachy lub specjalne blaszki/podkładki dostępne w sklepach AGD. Pieczone są także w piecu chlebowym lub piekarniku.

Ich kształt może być okrągły (średnica około 6-10 cm) lub czworokątny, owalny, a nawet romboidalny. Mogą też być wyrabiane na słodko, gdy do ciasta doda się więcej cukru.

Najlepiej smakują ciepłe, posmarowane masłem. Są też smakosze, którzy lubią jeść proziaki z miodem, dżemem, konfiturami lub powidłami. Idealnym dodatkiem jest także masło czosnkowe. Popijane zsiadłym lub zwykłym mlekiem stanowią iście wiejskie śniadanko. Warto jednak pamiętać, że średniej wielkości proziak ma ok. 600 kalorii.

Czytaj również

2019-10-16

Prawdziwe smaki wieprzowiny

Niska świadomość w społeczeństwie dotycząca zalet wieprzowiny i ...

Czytaj więcej
2019-10-16

Festiwal Szarlotki – do zobaczenia za rok

W niedzielę,13 października br. w Siedlisko Janczar dokonano ważneg...

Czytaj więcej
2019-10-16

Na jesienną nutę

Gospoda Pod Białą Górą w Sanoku działa w budynku starego, drewnia...

Czytaj więcej
Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarskiego programy współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej