Viva Naleśnik Gigant

2019-05-07
Wetlina
Dnia: 2019-05-07
image

Naleśniki to bardzo popularne danie na całym świecie. Zwane są różnie: pancaki, Pfannkuchen, crêpe, palačinka czy palacsinta, ale idea zawsze ta sama – płaskie placki różnej grubości smażone na patelni. W „Wielkim Leksykonie Kulinarnym” F. Jurgena Herrmanna poświęcono im aż trzy strony! Aż dziw, że nie ma w nim jeszcze Naleśnika Giganta z Jagodami.

Powstaje on tylko w jednym miejscu na ziemi - w Karczmie Chaty Wędrowca w bieszczadzkiej Wetlinie (obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki) i zdobywa co roku wielu fanów. Jest też - prawdopodobnie - jedynym naleśnikiem, o którym mówi się najczęściej w polskim internecie. Ilość jego zdjęć na Instagramie i nie tylko, powala na kolana i cieszy przeogromnie. Chata Wędrowca oraz jej właściciele Ewa i Robert Żechowscy świętowali w tym roku – dokładnie 1 maja - jego 26 urodziny. To już ponad ćwierć wieku kulinarnego istnienia. Naleśnik Gigant z Jagodami to Bieszczadzki Produkt Lokalny! Jego nazwa, receptura i wygląd są od 2013 r. zastrzeżone w Urzędzie Patentowym RP.

Ewa Żechowska podkreśla, że to prawdziwy naleśnik mimo, że nie jest płaski i podobny do naleśnika jakiego wzór każdy ma w głowie. Nie zawiera żadnych sztucznych domieszek, proszków do pieczenia, sody itp. tylko podstawowe składników jakich używa się do robienia właśnie naleśników. W związku z tym nigdy nie nazwiemy go racuchem, pączkiem i czymkolwiek innym. Warto też wiedzieć, że jest bardzo kaloryczny i nie ma wersji bezglutenowej. Najpopularniejsza wersja to ta z dodatkiem wiejskiej, kwaśniej śmietany i dużej ilości bieszczadzkich jagód.

Czytaj również

2019-05-22

Pyszne śniadania, bo w Stolarni

Restauracja Stolarnia w Rzeszowie, obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarp...

Czytaj więcej
2019-05-18

Polska – najbardziej - smakuje w regionach

Tradycyjne, regionalne i ekologiczne wyroby od podkarpackich producent...

Czytaj więcej
2019-05-18

Było warto!

Produkty ze Sklepu Podkarpackie Smaki zawitały do Warszawy. Przez ca...

Czytaj więcej
Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarskiego programy współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej