Młody Kreator Sztuki Kulinarnej uczy się w Rzeszowie

2019-11-20
Poznań
Dnia: 2019-11-20
image

Ogólnopolski konkurs dla kreatywnych uczniów, którzy swoją przyszłość wiążą z zawodem kucharza pt. Młody Kreator Sztuki Kulinarnej w tym roku wygrała Agnieszka Kata, uczennica Zespołu Szkół Gospodarczych im. Spytka Ligęzy w Rzeszowie. W nagrodę odbędzie staż w restauracji z gwiazdką Michelin oraz stanie do walki w konkursie nominowanym do Kulinarnego Pucharu Polski - Wielkopolski Kucharz Roku.

W tym roku uczestnicy finału XV edycji Konkursu Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej, który odbywał się w Akademii Chefmanship w Poznaniu, musieli zmierzyć się z przygotowaniem wegetariańskiego dania.

W finale – zakończył się kilka godzin temu, w środę 20 listopada br., wzięło udział 10 uczniów ze szkół z całej Polski. W zespole oceniającym zasiedli profesjonaliści i szefowie kuchni: Jakub Ignyś (Sheraton Poznań Hotel), Joanna Ochniak (organizator konkursu Wielkopolski Kucharz Roku), Andrzej Jakomulski (Restauracja Sublima Kołobrzeg), Krystian Szopka (The Kitchen - studio kulinarne Poznań), Zbigniew Łęgowski (Hotel Hampton by Hilton Warsaw City Centre), Mirosław Szajkowski (Akademia Chefmanship Unilever Food Solutions Polska w Poznaniu), Piotr Porada (Hotel Arłamów) i Elżbieta Gizińska (sekretarz konkursu).

Bezapelacyjnie – daniem ravioli z kaszotto z bakłażanem i grzybami zwyciężyła Agnieszka Kata z Rzeszowa. Na podium stanęli również:

II miejsce Aleks Rogacki z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu,

III miejsce Tomasz Jarmolski z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych Technikum nr 8 w Bielsku-Białej.

Czytaj również

2020-06-15

Karmią nas od lat „przy torze”

Karczma Pod Semaforem w Bachórzu od 17 lat - na rozstaju dróg prowad...

Czytaj więcej
2020-06-12

Gościniec Rzeszów – sezon truskawkowy trwa

Kuchnia Karczmy Gościniec w Rzeszowie (ul. Przemysłowa 3), obiekt na...

Czytaj więcej
2020-04-25

Wino i Talerzyki: nowe pomysły na nowe dania

Kuchnia Restauracji Wino i Talerzyki w Krośnie (ul. Kazimierza Wielki...

Czytaj więcej
Projekt współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarskiego programy współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej